Old Haymarket, Liverpool

University of Liverpool, Third Year, 2014

The roads and pathways were vital to drive the design from its abstraction into a functional space as a market. The speed of the sites surroundings created the paremetric relationship with the wider context. The passing traffic and movement, which is integral to the site, also manages to twist and turn this monolithic structure away from the opening of Queensway Tunnel into Liverpool city centre. The form rises to a rectangular peak through stepped levels, created by stacked orthogonal layers where it squares off to face some of Liverpool’s greatest architecture.


old-haymarket-section

Long Section Through Domed Spaces

old-haymarket-elevation

South Elevation

cross-section

Cross Section Through Main Market Hall

east-elevation

East Elevation

old-haymarket-plan

Roof Plan

The twisted volume creates the need for the interior spaces to be domed. The repetition of these domed spaces divide up the market into its different areas. These areas make up the combination of exhibition and gallery space, as well as the space for the market stalls.


final-render-stretch

Liverpool Old Haymarket | Interior Render

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s